Sök:

Sökresultat:

20786 Uppsatser om Teorin om asymmetrisk information - Sida 1 av 1386

Ineffektivitet och asymmetrisk information på Kinas aktiemarknad

Syftet med denna studie är att skapa en ökad förståelse för hur Kinas aktiemarknad ser ut, genom att i huvudsak analysera landets största börs Shanghai Stock Exchange. En analys av marknaden har gjorts där vi studerat asymmetrisk information på Kinas aktiemarknad och studerat ifall det påverkar marknadseffektiviteten..

Besiktningsprotokollets påverkan på asymmetrisk information och förtroende i fastighetsaffären

Titel:Besiktningsprotokollets påverkan på asymmetrisk information och förtroende i fastighetsaffärenNivå:Examensarbete i Företagsekonomi, Kandidatnivå, 15 hpFörfattare:Pontus Lamberg och Martin PaulssonHandledare:Per-Arne WikströmDatum:Juni 2013Syfte:Syftet är att undersöka hur besiktningsprotokoll kan marknadsföras för att undvika asymmetrisk information och hur det påverkar förtroendet hos spekulanter i samband med en fastighetsaffär.Metod:En kvalitativ ansats har använts med halvstrukturerade intervjuer, där både mäklare och spekulanter har intervjuats. Tillvägagångssättet är induktivt.Resultat och slutsats:Studien visar att dagens besiktningsprotokoll är svårtolkade och därmed uppstår asymmetrisk information vilket i sin tur har effekt på mäklarföretagets lönsamhet och förtroende. Därför bör utformning och användning av protokollen förändras.Förslag till fortsatt forskning:Undersöka hur det juridiskt går att utforma besiktningsprotokoll med kostnadsförslag för kommande renoveringar och hur detta påverkar spekulanters relation till trygghet och undersökningsplikt. Undersöka hur mäklare kan undvika besiktningsklausuler samt om liknande studie kan göras på bostadsrättsmarknaden.Studiens bidrag:Besiktningsföretagen bör förenkla och standardisera besiktningsprotokollen i samråd med mäklarföretagen för att undvika asymmetrisk information för att öka förtroendet för parterna.Nyckelord:Marknadsföring, förtroende, kommunikation, information, köpare, säljare, asymmetrisk information, snedvridet urval, marknadsmisslyckande..

Asymmetrisk information, moral hazard och riskhantering ? för Venture Capital-bolag

Syfte: Studiens syfte är att undersöka ?venture capital?-branschen och hur omfattande problemen med asymmetrisk information och ?moral hazard? är samt hur risk hanteras. Syftet är också att arbeta fram en hypotes för framtida kvantitativ forskning. Ansats/metod: Med en deduktiv ansats har en kvalitativ studie genomförts. Datainsamling av empirisk primärdata har skett genom semi-strukturerade intervjuer. Teoretisk referensram: Det teoretiska kapitlet tar upp grundläggande teorier kring asymmetrisk information, ?moral hazard?, ?agency costs? och riskhantering.

Finansiell teori i praktiken : En studie om finansiell teori och dess förmåga att förklara skuldsättningsgraden i små börsnoterade bolag

I denna studie testas tio hypoteser som relaterar till finansiell teori för att se hur väl teorin kan förklara skuldsättningsgraden i små börsnoterade bolag. De teorier som testas är avvägningsteorin (trade-off theory), hackordningsteorin (pecking order theory) samt teorier relaterade till asymmetrisk information och agentkostnader. Testen genomförs med multipel linjär regressionsanalys och de undersökta bolagen är samtliga bolag med färre än 200 anställda på tre av de mindre börslistorna i Sverige. Resultatet visar stöd för åtta av de tio undersökta hypoteserna och är i flera avseenden tydligare än i tidigare studier som testar onoterade små bolag eller ett bredare urval av bolag..

Förvaltningsrevision : Ur ledningens perspektiv

Sammanfattning Bakgrund: Sedan 1988 har det i Sverige varit lagstadgad revision för alla aktiebolag. Denna revision innefattar både räkenskapsrevision och förvaltningsrevision. Enligt en svensk utredning om den lagstadgade revisionen för alla bolag är det föreslaget att förvlatningsrevisionen skall avskaffas helt. Om denna tas bort försvinner även revisorns uttalande om att bevilja styrelse och vd ansvarsfrihet.Syfte: Syftet med denna uppsats är att undersöka ledningens inställning och nytta av förvaltningsrevisionen samt att utreda ifall även ledningen främjas, genom en förbättrad och smidigare relation till ägarna, av förvaltningsrevisionen.Metod: För att uppnå syftet med uppsatsen har en internetbaserad enkät med en kvantitativ insamlingsmetod använts. Denna undersökning har skickats via mail till styrelse och vd genom ett tillgänglighetsurval.

Bankers förändring av kreditbedömningen : Konsekvenser vid revisionspliktens avskaffande

Bakgrund: Sedan 1988 har svenska aktiebolag haft en lagstadgad skyldighet att få sina räkenskaper granskade av en kvalificerad revisor, något som snart kommer att förändras. I en pågående utredning presenterades den 3 april 2008 ett förslag om att avskaffa revisionsplikten för 96 procent av de svenska aktiebolagen från och med 1 juli 2010. Bakgrunden till detta är att fördelar för små bolag inte anses uppväga nackdelar av revisionen.Syfte: Syftet med denna uppsats är att beskriva förändringen hos banker i kreditbedömningsprocessen vid ett avskaffande av revisionsplikten och hur dessa förändringar kommer påverka relationen mellan bank och bolag.Referensram och teori: För att analysera det empiriska materialet har intressentteorin, principal-agent teorin och Teorin om asymmetrisk information använts varav samtliga är väletablerade och beprövade teorier. Teorin om tillit är en relativt ny teori som även denhar använts i syfte att förklara betydelsen av tillit i näringslivet. I referensramen ges information om revision och dess grundläggande principer samt en beskrivning av banker som kreditgivare och deras kreditgivningsprocess.Metod: För att uppnå syftet har en fallstudie utförts bestående av både en kvalitativ samt en kvantitativ insamlingsmetod.

Bolagsstorlek och pecking order-teorin : Har företagsstorleken någon inverkan på hur väl företaget följer pecking order?

Bakgrund: Pecking order-teorin är en av de viktigaste teorierna som används inom kapitalstruktur. Men vilken giltighet teorin har i det praktiska för företaget, är väldigt olika beroende på olika faktorer. En av dessa faktorer är företagets storlek. Tidigare forskning tyder på att pecking order förmågan varierar mellan företag av olika storlek. Vissa studier har kommit fram till att pecking order beteendet är mer giltigt hos små företag.

Mikroföretags kreditpreferenser beroende på bransch och företagsstorlek : periodiseringsfonder kontra externa lån

Det här är en kvantitativ studie av hur kreditpreferenser hos mikrobolag med en årsomsättning om mindre än 10 miljoner SEK beror av branschtillhörighet och företagsstorlek. Mikrobolag är små bolag med mindre än 10 personer anställda och en årsomsättning på mindre än 2 miljoner euro. Det teoretiska ramverket utgår från asymmetrisk informationsteori och mer specifikt från pecking order theory, POT samt trade off-teorin. Kreditpreferenserna mäts genom två olika parametrar, dels genom mikrobolagens avsättning till periodiseringsfonder vilket kan ses som ett mellanting mellan extern och intern finansiering, dels genom förekomsten av externa lån från kreditinstitut. Branscherna som undersöks är tillverkning samt tjänster vilka anses skilja sig åt vad gäller kreditpreferenser.

Mellan hammeren och städet - en studie i kapitalstrukturteori

Titel: Seminarie-datum: Ämne/kurs: Författare: Handledare: Fem nyckelord: Syfte: Metod: Teoretiska perspektiv: Empiri: Slutsats: Mellan hammaren och städet ? en studie i kapitalstruktursteori 5:e Juni 2008 FEKK01, Examensarbete kandidatnivå, 15 hp David Andersson, Magnus Barnell, Vilho Heiskanen, Brian Jensen Tore Eriksson Kapitalstruktur, skuldsättningsgrad, agent-kostnader, asymmetrisk information, pecking order Uppsatsens syfte är att studera kapitalstrukturteori genom att identifiera företag vars kapitalstruktur avviker från teorin om att affärsrisken minskar med ålder samt att på ett kvalitativt sätt identifiera om alternativa kapitalstruktursteorier kan förklara dessa avvikelser. Studien utgår från en deduktiv ansats där kvantitativ metod används för att beskriva ett samband samt hitta avvikelser från detta samband som därefter studeras närmare med en kvalitativ metod. Studien utgår från allmänna teorier inom kapitalstruktur där vi har valt att ta ut åtta mer specifika teorier för närmare granskning. Det empiriska materialet grundar sig på Dagens Industris lista över svenska verkstadsföretag där en genomgång har gjorts av samtliga företag i den kvantitativa analysen och ett mindre urval har djupgranskats i den kvalitativa analysen.

Marknadssignalering genom utdelningar och aktieåterköp : Utdelningar och aktieåterköp, vilka signaler de sänder till marknaden och signalernas effekter på marknadspriser. En studie av svenska företag noterade på Stockholmsbörsen

Titel: Marknadssignalering genom utdelningar och aktieåterköp: En studie av svenska företagBakgrund: Investerarskydd och lagstiftning skiljer mellan olika länder och förekomsten avagentkostnader och asymmetrisk information varierar. Det krävs olika kontrollmekanismer föratt minimera problem och skapa en rättvis och effektiv marknadsplats, varför distribution avöverskottkapital introduceras genom utdelningar och aktieåterköp. Hur de kombineras ochsepareras avgörs av marknadens uppfattning av de olika signalerna företagen sänder ochvilken intention företaget har till distributionen av överskottslikviditeten.Syfte: Att skapa en förståelse för signalvärdet och informationsinnehållet i utdelningar ochaktieåterköpMetod: Studien har genomförts utifrån en deduktiv metodologi. Hypoteserna har grundatsutifrån viktiga teorier som berör utdelningar och återköp samt dess signaler. Viktiga teorierinom området är; Information content theory, Signalteorin, Agentteorin och Teorin omasymmetrisk information.

Ubåtar på piratjakt : Är ubåt typ Gotland en potent plattform i en internationell kontext med asymmetriska hot?

Världen är i ständig förändring, så även de krig och konflikter som utkämpas. Aktörerna utgörs inte längre enbart av nationer utan innefattas även ickestatliga aktörer. År 2000 utsattes amerikanska fartyget USS Cole för en asymmetrisk attack, där en ickestatlig aktör, genom asymmetrisk krigföring, åsamkade stor skada med relativt ringa medel. Denna typ av krigföring och hot är någonting relativt nytt inom den marina arenan. Uppsatsen syftar till att undersöka om ubåt typ Gotland är en potent plattform att nyttja vid en internationell insats med asymmetrisk hotbild.

Handelsresandeproblemet : Metoder för asymmetriska grafer

I denna uppsats beskriver vi tre metoder för att lösa eller approximera en lösning till det asymmetriska handelsresandeproblemet. Vi försöker ta reda på huruvida det är en god ide att transformera en asymmetrisk instans till en symmetrisk instans av handelsresande problemet i relation till att lösa problemet med andra metoder. Innehållet uppsatsen är i huvudsak baserat pa tidigare forskning. Som slutsats konstaterar vi att det är svårt att veriera huruvida det finns några fördelar i medelfallet med att transformera en asymmetrisk instans till en symmetrisk instans. Dock uppmanar vi forskningsvärlden att fortsätta forska i denna riktning inom datalogin..

En kartläggning av bankens utlåning till småföretag i Gävle.

Syfte: Syftet med denna uppsats är att göra en kartläggning av kreditutgivningsprocessen mellan banker och småföretag i Gävle.Metod: Vi har använt oss av en kvalitativ metod i form av fyra intervjuer med representanter för fyra av bankerna som finns representerade i Gävle. Intervjuerna hade en låg grad av standardisering då respondenterna fick svara fritt på våra frågor. Vi har även valt en låg grad av struktur. Vi utgick ifrån ett antal förutbestämda frågor men fyllde även i med följdfrågor när det behövdes. Tanken med detta var att skapa avslappnade intervjuer där vi inte riskerade att gå miste om användbar information.Resultat & slutsats: Det resultat vi kommit fram till är att när det gäller att bedöma kreditpropåer för småföretag är det viktigt att företagaren som person inger förtroende eftersom stor vikt läggs vid personen.

Ett perspektiv på perspektiv på integration : asymmetrisk förståelse bland aktörer i integrationsarbetet i Ljusdal

Denna uppsats handlar om integration och de olika uppfattningarna om vad integration är. Syfte med studien är att dels ta reda på hur man arbetar med integration i en glesbygdskommun. Att försöka förstå vad olika aktörer i integrationsprocessen har för perspektiv och syn på integration. Att sedan jämföra dessa med varandra. Studien utfördes i Ljusdals kommun där Kvalitativa intervjuer utfördes med aktörer inom integrationsarbetet. Dessa aktörer är Arbetsförmedlingen, Vänskap- och integrationsföreningen samt invandrare i kommunen. Att enbart konstatera att det finns olika perspektiv på integration skulle i min mening inte leda till någon vidare intressant diskussion. Med hjälp av Graebers teori kring asymmetrisk perspektivförståelse kunde man finna svar till varför perspektiven på integration skiljer sig och vad det har för konsekvenser på integrationsarbetet. I min studie kunde man se att det inom arbetsförmedlingen fanns byråkratiska strukturer som begränsade integrationsarbetet.

Att bosätta sig i sin hobby : En studie av boende på Julmyra Horse Center

Syftet med denna studie är att skapa en ökad förståelse för hur Kinas aktiemarknad ser ut, genom att i huvudsak analysera landets största börs Shanghai Stock Exchange. En analys av marknaden har gjorts där vi studerat asymmetrisk information på Kinas aktiemarknad och studerat ifall det påverkar marknadseffektiviteten..

1 Nästa sida ->